Bůh, láska, svoboda!

22. 10. 2011 0:08
Rubrika: ze života | Štítky: Bůh , Svoboda , láska

Sedím v plném kupéčku ve vlaku z Brna a naproti mně sedí asi šedesátiletý pán. Zaujalo mě, že si čte letáček s nápisem „Život smrtí nekončí“. Tento článek píšu v reálném čase – ten pán naproti mně skutečně pořád sedí. Před chvílí letáček odložil a prohlíží si letáček s nápisem „Pojeďte s námi do Jihomoravského kraje“. Možná uvažuje, jestli raději pojede do nějakého vinného sklípku nebo uvěří v Boha. Nakonec se rozhodl pro Jihomoravský kraj - doposud ten letáček svírá v ruce. Klasika. Pokud existuje jiná varianta, než ta „Boží“, málokdy je třeba uvažovat. „Samo“ nás to od ní táhne. Pán si oblékl modrou šusťákovou bundu a chystá se vystupovat. Nikdy se nedozví o tom, že jsem o něm psal.

Všimli jste si už někdo, že život je dost krátký na to, aby si člověk mohl dovolit být v zásadních otázkách neutrální? Nejde to. Chvíli jsem se zamyslel a už je mi 23 a mám čtvrt (snad) života za sebou. Každý si musí zvolit svůj životní postoj a hodnoty, které uznává – jinak tu budou pobíhat hromady nestabilních a nevyrovnaných lidí – a možná už tu pobíhají. Není možné být neslaný nemastný a žít jen tak mimochodem. To pak není život. Je to vegetace - jde o to prožrat se a prodrat se od kolébky k rakvi. O takový „život“ nestojím. Člověk má na mnohem víc. Máme vůli, rozum, paměť a hlavně svobodu. Ta je skrytá v tom, že můžem dělat co chcem a nic nás nenutí – ani zvenku, ani zevnitř. K vnější svobodě je třeba přidat i tu vnitřní, aby byla skutečná. Třeba takový kuřák se nerozhodne svobodně pro cigáro, když je závislý. A závislost je v dnešní době dost podceňovaná.

Jak s tím souvisí křesťanství? No, ono myslím radikálně odmítá hřích právě proto, že vede k omezení svobody – k závislosti. Hřích člověka zotročuje. Tím zabíjí svobodu a svoboda je to, v čem jsme podobní Bohu. Zabíjí v nás život Božích dětí. Smrt není trestem za hřích – smrt je podstatou hříchu. Být svobodný znamená být bez závislosti – bez hříchu. Naprosto převrácená je tradiční představa lidí, že „radši budou vládnout v pekle, než sloužit v nebi“. Peklo znamená zotročení, nebe svobodu. Jezuita Anthony de Mello ve své knize Cesta k lásce (doporučuji) napsal, že Svoboda je pouze jiný název pro Lásku. A Janovo evangelium zase říká, že Bůh je láska.

A co mají společného Bůh, láska, svoboda? Jsou to všechno dost neurčitá slova a každý si pod nimi představí něco jiného. Je ale dobré vidět, že spolu tak trochu souvisí.

Mimochodem, ten vlak z Brna měl nakonec zpoždění, takže mi ujel přípoj z Ostravy do Frýdku. Teď už jsem ale doma, takže dopisuji v klidu.

Zobrazeno 3832×

Komentáře

aduš

Cesta k lásce je skvělá:)

OryLien

Fakto dobrá úvaha mezi tím, jestli vládnout v pekle nebo sloužit v nebi! :)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio