Být je víc než mít

2. 12. 2013 23:54
Rubrika: stalo se

Je to tak, být je víc než mít, i když se nám všechno kolem nás - a nejvíc my sami, nebo něco co je docela blízko našemu jádru -  snaží vnutit ten opačný přístup, že mít je víc než být. Zrovna teď jsem si na internetu vyhlížel nový tablet - proč ne, mám na něj peníze a nebylo moc těžké sám sebe přesvědčit pádnými argumenty, proč tablet potřebuju navzdory tomu, že mám notebook. Ale tak nějak jsem náhlým zábleskem z budoucnosti pochopil (ačkoliv nejsem věštec), že by po dvou týdnech zůstal někde ležet tak jako další spousty věcí, které mám. Trochu mi to připomíná Svatyni a Velesvatyni ve Frýdku. Tak jsem nazval tamní kostel a Tesco. Měl jsem spoustukrát tu možnost, spolu s dalšími spoluvěřícími, završit nedělní svátek po krátké mši dlouhým nákupem v Tescu. Ve vnějším chrámu nám říkají: "blahoslavení chudí!" a v tom vnitřním na nás řvou regály: "blahoslavení bohatí, kteří si můžou koupit co chcou!" ... Ze mše jsem si takhle už párkrát odnášel pár povrchních myšlenek a z Tesca plnou tašku dobrých věcí. Jestli myšlenky směřují k materializaci, pak byla silnější ta z Velesvatyně.

Tou Velesvatyní nemusí být vždcky jen Tesco - existuje více druhů supermarketů. A ještě mnohem více Velesvatyní, které na nás tak nějak beze slov řvou, podobně jako regál plný slev, že ten izraelský žid lhal, když říkal, že jsou blahoslavení chudí a že jim patří nějaké království. Naopak, blahoslavení jsou bohatí, neboť jim patří tohle pozemské potěšení - bohatí si žijou jako králové, jako bohové. Jako potvrzení této nezvratné pravdy si ještě zkontroluj těch pár otrhanců před vstupem do Tesca, co popíjí levné víno a chtějí po tobě peníze - připadá Ti, že jim patří Boží království? A proč po tobě chcou peníze? Chtějí být bohatí! Potřebuješ ještě další důkaz k tomu, abys poznal, že pravá víra je víra v peníze? Myslím, že to pro začátek stačí.

Mít je víc než být, jak se zdá. Ale zdání klame, je to mohutná ofenzíva, kterou Zdání vyvinulo, aby nás přitlačilo ke zdi. To si stačí uvědomit, aby člověk poznal tu fintu, kterou nepřítel používá. Je to lež a kdo chce, vidí to. K čemu jsou peníze? Nepřináší radost, ale věci. K čemu jsou věci, které si koupíme? Většinou k tomu, abychom uspokojili své potřeby - ať už estetické nebo fyziologické. A tím se stáváme závislejšími na všech přirozených potřebách, krmíme tělo a vyhladovíme duši. Naše bytí přestává být svobodné, naše já se umenšuje, protože stále více děláme to, k čemu nás nutí tělo, a stále míň jsme svobodní. Ono to jde i cítit, jak se po nově získané závislosti vytváří tupá a dutá "prázdnota", která zaplňuje naši duši tak, že to až skoro fyzicky bolí. Au.

Lež musí lhát, a to aktivně. Jinak by pošla. Proto křičí všude kolem nás, že mít je víc než být, i když pravdou je, že to chce klid a jen tak kvalitně být.

 

Zobrazeno 2498×

Komentáře

stb

Ještě že v neděli nenakupujeme. To mě pak podobných myšlenek bezesporu ušetří:)

Kuči

"...že by po dvou týdnech zůstal někde ležet tak jako další spousty věcí, které mám.... " ode dneška začínám odpočítávat 14 dnů.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio