Halíkovo zlé dvojče

3. 6. 2014 19:48
Rubrika: ze života

Sedím ve vlaku a vedle mě postarší důstojně vypadající chlápek s úctyhodnou bradkou, huňatým obočím a moudrostí v očích, který jakoby z oka vypadl Tomáši Halíkovi. Halík to ale určitě není - pán vedle si čte blesk. Jaký je to rozdíl - obal je stejný, ale co se skrývá uvnitř? Halíkovo zlé dvojče. Možná ani ne zlé, ale duchovně mrtvější (nechci soudit, toho pána vedle neznám, znám jen to, co prozradí pohled). Když Ježíš kázal o obílených hrobech, co tím asi myslel? Před pár hodinami v jiném vlaku jsem zas potkal klub důchodců na cestách. Povídali si o procházce, kterou dnešního dne absolvovali a o tom co podniknou zítra, pozítří a příští týden. Půjdou na houby, pojedou na chatu a někteří se zrekreovat do Maďarska. Super věci, je třeba si odpočnout. Já jsem se zrovna modlil růženec za kamaráda, který modlidbu potřebuje jako sůl a bylo mi trochu líto toho modlidebního potenciálu, který šel na houby. Jsou starší, kde je ta moudrost, která s věkem přichází? Že by věk přicházel sám? Kde by byl svět, kdybychom se všichni modlili? Určitě někde jinde, než je teď. Teď uvažuju, jestli to vedle fakt není Halík, který kritickým okem hodnotí nesmysly, které píšou v blesku. Asi není. Je moc zaujat. Musíme se prostě víc modlit a nekrmit svoje tělo víc, než svoji duši. Třeba bleskem. Stali by se z nás mrchožrouti, slušně řečeno. Ještě jinak - kdo z nás vydržel den bez jídla? Skoro všichni. A dva dny? To už asi nikdo... Bez modlitby vydržíme i roky, ale má to pro nás stejně fatální důsledky jako rok nejíst.... duchovně umřem a ani si toho nevšimnem (mimochodem, myslím si, že fyzické smrti si striktně vzato taky ani nevšimnem.....). Praha hl.n., vystupovat.

Zobrazeno 1767×

Komentáře

jjkohoutek

Myslíš že kdyby dědečkové tiše seděli (a modlili se) nebo se třeba i nahlas modlili růženec, tak je to lepší? A pak nešli na houby ale doma se modlili?

dromedar

Co jsem od starších přijal, v tom jsem vás i vyučil:
Když šel jednou, někdy na začátku, Ježíš se svými učedníky, šli takhle z jedné vesnice do druhé a učedníci se mezi sebou bavili o různých věcech. "Zmlknout, vytáhnout růžence, modlit se," řekl Ježíš. "Uvědomujete si, jaký tady plýtváte modlitební potenciál?"
Od toho dne učedníci zbytečně neotevírali ústa a kdykoli měli volnou chvilku, žmoulali v rukou růžence.

Dage

Když Ježíš v Getsemanské zahradě prosil učedníky, aby s ním bděli a modlili se, tak si asi nemyslel, že to je k ničemu. Můj kamarád teď akutně potřebuje duchovní podporu, proto bych teď nejradši obvolal celý svět, aby se za něj modlil. Proto vidím ve všech lidech (i v sobě) především možnost pomáhat modlitbou, která zůstává z velké části nevyužita. Dnes a zítra se rozhoduje o tom, jestli budou zničeny životy nebo ne. Modlidba je jediná zbraň, kterou proti zlu můžu aktivovat i na dálku, takže ji využívám. Prosím taky vás za modlidbu za zachování manželství mého kamaráda, jehož jméno není důležité, protože Bůh si tu modlidbu zařadí správně.

Lenuska

Díky za myšlenky a aktivuji!

Dage

dnes je to presne tyden, co jsem psal ten clanek. Dnes jsem zase jel vlakem na stejne trase v opacnem smeru. Ve vlaku vedle me sedel zase duchodce a - modlil se! Dokonce na uplne stejnem useku, v jakem jsem minuly tyden pozoroval hasterive duchodce. Deo gratias!

jjkohoutek

dobre :D

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio