nepij alkohol, nepij alkohol, nepij alkohol

13. 6. 2014 16:55
Rubrika: stalo se

Zase alkohol, to věčné téma. Už jsem kdysi o alkoholu psal - v jedné větě bych to shrnul tak, že nedělá dobrotu. Po ukončení školy jsem bujaře slavil a pil jsem i onen zlatavý mok, kterému se říká pivo a ještě jiný zlatavý mok, kterému se říká whiskey. K velkým životním událostem to tak nějak patří, že ano. My lidé necháváme alkohol, ať nás v těch důležitých životních situacích provází, a to v míře přehojné (čímž možná trochu vytlačuje Boha, který chce taky slavit s námi). Narození dítěte, křest, narozeniny, biřmování, svatba, pohřeb. Všechno ideální akce pro našeho průvodce životem - alkohol. Od kolébky k rakvi. Proto jsem si řekl dost - rok nebudu pít alkohol. A tak se i stalo, rok jsem alkohol nepil. A příjde mi, že jsem za tu dobu přišel o dost kamarádů. Takových těch hospodských - ono totiž není možné se s nimi setkat jinde, než právě v té hospodě. Popíjet v hospodě 6 birelů za sebou není to pravé ořechové a je dost těžké se přesvědčit k tomu tam sedět - člověk by skoro nevěřil, jak je hospoda bez příjemného alkoholového opojení nepříjemné a smrduté místo.

V průběhu onoho abstidenčního roku se mi narodil syn. To byla velká zkouška - pohádal jsem se s kamarády kvůli tomu, že jsem ho "nezapil", jak bývá zvykem - i když na otázku "proč?" jsem dostal odpověď jen takovou, že to se přece dělá (zvolil jsem alternativní řešení a "zajedl" jsem jeho narození s kamarády úžasným telecím stejkem). Pak jsem byl na oslavě narození syna toho kamaráda, který se se mnou předtím pohádal ohledně "zapíjení" narození a nejsem si jistý, že mě přesvědčil o skvělosti toho nápadu.

Čas plynul a nastal den, který se svým datem shodoval se dnem, kdy jsem se rozhodl rok nepít - čili už jsem přesně rok držel "půst". Pamatuju si ten den přesně. Jel jsem nočním vlakem z Prahy do Ostravy. Uvažoval jsem, že si konečně dám vychlazené pivko. V tu chvíli mi volali, že měl příbuzný bouračku - a že je nezvěstný. Takové zprávy ve vlaku jsou fakt síla. Když nemůžete nic, jen sedět a čumět na svůj obraz v tmavém okně. A startovat modlitby protkané naštvaným "Bože proč?" a telefonáty na všechny strany... na základě telefonátů a nočnímu výletu na místo havárie se postupně všechno obrátilo k lepšímu, nezvěstný se stal zvěstným, vyváznul bez zranění (auto zničené). Alkohol, ten hnusný zrádce, tam ale hrál svou roli. Tu noc mi alkohol předal vzkaz - tu noc se mi smál do ksichtu. Je to marný boj. Rok nestačí. Jen já nestačím. Na pivo mě po té havárii přešla chuť. Tu noc mi alkohol ukázal svou tvář bez masky. Není to jen nějaké "trochu" zlo. Je to zlo, které využívá stejnou strategii jako u jiných drog - po kousíčcích zabíjet ducha, duši, tělo - ničit celého člověka a čekat na svou chvíli pro konečný úder. Správná chvíle příjde. Trpělivost je velká cnost, kterou je zlo obdařeno.

Fascinuje mě důvěra, jakou alkoholu znovu a znovu vkládáme, když nás znova a znova zrazuje. A jak nadšeně a úporně evangelizujem - "ty si nedáš? Dej si!" "aspoň jedno!" "trochu ti doliju!""Dáš si se mnou nebo mě urazíš!" "Do druhé nohy!"... Kdyby takovou důvěru a apoštoly měl Bůh, to by byly věci! My ale pořád nevěříme Bohu - nevěříme, že ožrat se je hřích. Nechcem v to věřit. Nechcem věřit, že opilci nebudou mít účast v Božím království (1. Korintským  6:10). Nechcu být pesimista, ale občas se vyzpovídat z toho, že "moc piju" asi nebude k proměně života stačit. Je třeba něco Bohu dát, dát mu jako oběť pokání, které se mu bude líbit - možná i něco nad rámec otčenáše.

Zobrazeno 2467×

Komentáře

jjkohoutek

Alkohol jsem nikdy moc nechápal - respektive, skleničku si dám poměrně rád, ale nikdy jsem nechápal ty opíjející se. A historky se mi hnusí :D

Antonín Šimek

... a přece první a poslední Ježíšův zázrak s alkoholem tak trochu souvisí.

LidiLidi

Asi je něco jiného dát si skleničku na oslavu, a dodržovat kolem toho pravidla typu neřídit auto, a něco jiného je pravidelně se dostávat podobraz x pivy a loky jiných ohnivých vod. A souhlas, že chlastací historky jsou pěkně nechutná věc...

Pavel Husák (yetti)

Jak už tady zaznělo, démonizovat alkohol jako takový není cesta. Samozřejmě chápu, když je v rodině alkoholik (chápu příliš dobře), ale spíš než to srovnávat s drogami, bych alkohol srovnal s ohněm nebo nožem či snad fejsbukem. Dobrý sluha, zlý pán. Neříkám to jen proto, že mám vinařství, chlastačky ze střední mě minuly (byl jsem pro ně uťáplej chudák, který nechápe život - dnes někteří s těch borců možná (narozdíl ode mě) v tomto změnili názor :) ). Takže sklenička proč ne, jedou za čas i pro zpěv a dobré poklábosení. Ale jak neznáš míru, radši nic. Trpí rodina, Ty. Zlý pán. Ale i toto je fakt: "Když bylo po večeři, vzal kalich naplněný vínem,..."

kurCZak

A proto se ježíš začal dělat zázraky proměněním vody ve víno, nebo jeden z největších zázraků, kdy víno použil k proměnění ve svou svatou krev
Souhlasíms tím, že nekontrolovaná konzumace alkoholu vede k něštěstí. A od jedné nešťastné události jsem taky krajně omezil alkohol. Ne, že bych nepil vůbec,ale třeba se jen vyhýbám tvrdému alkoholu, případně i nápoje á la pivo omezím na určitý počet, o kterém vím, že mě ještě smyslů nezbaví. Přesto si ale myslím, že alkohol není droga jako taková. Má i nějaké pozitivní vlastnosti a jde jej kontrolovat - proto je mezi alkoholem a drogama zásadní rozdíl...

Pavel Husák (yetti)

S drogou by se snad dal srovnat některý druh tvrdého alkoholu, např. vodka apod. Slivovice v malém množství snad by taky šla. Osobně již 4 roky nepiji tvrdý a v tom setrvám, protože jsem se tak svobodně rozhodl. "Půllitr" a "sedmičku" bych s drogami asi nesrovnával. To už je horší zapálená cigareta otravující lidi okolo.

Antonín Šimek

Docela mi přijde vhodné ono "svádí-li tě tvá pravá ruka, utni ji a odhoď pryč..." protože ne každý dokáže užívat alkohol jako služebníka, ale stává se mu pánem, což má katastrofální následky nejen na silnicích.

KikiFi

Suprový a hlavně pravdivý článek. ;)

Čáp

Přesně tak, někdo kontroluje, někdo je pod kontrolou. Teď jde o to aby se člověk podíval se na věc pravdivě a zjistil si, jestli mu chlast šahá na svobodu, nebo ne. Říkat si je to někdy špatný, ale mohlo by to bejt horší a stejně s tim nic nenadělám, to není řešení. Jenom strašení.

Čáp

Na druhou stranu si říkám... i pan prezident prý občas trochu pije, tak to přeci nemůže být až takové zlo.

Dage

Myslím, že je důležité rozlišovat mezi alkoholem a nápoji, které alkohol obsahují. Ježíš striktně rozlišuje mezi hříchem a hříšníkem. Hřích nenávidí, hříšníka miluje. Víno je alkohol třeba jen z 10%. Nemusíme ho nutně pít kvůli tomu alkoholu, ale třeba kvůli snaze o zdůraznění slavnostní situace (přípitek) nebo kvůli chuti. To podle mě ale nic nemění na tom ,že alkohol je špatný. Bůh chce pro člověka pravou svobodu a alkohol nabízí její opojnou karikaturu. Po ovoci poznáme, co je dobré a co zlé (Matouš 12:33): a myslím, že všichni z fleku můžem uvést 10 příkladů kdy skrze alkohol došlo k rozvratu rodiny, úmrtí, zranění, zničení vztahu. A naopak nikdo z nás není schopen říct 10 případů, kdy alkohol způsobil dobro. Alkohol podle mě může v nejlepším případě "neškodit", v nejhorším i zabít.

Antonín Šimek

podle mě je to s alkoholem skoro jako s jídlem, mezi obézními lidmi také těžko budete obhajovat pozici "jídlo je dobré"; v Ježíšově době víno mělo kromě dnes běžné "uvolňovací a bariéry bořící funkce" i hygienickou funkci, neboť zkvašený vinný mošt byl zdravotně nezávadný na rozdíl od často znečištěné vody (víno se ředilo vodou a tím případnou závadnost vody snižovalo a zároveň efekt alkoholu snižovalo)

Pavel Husák (yetti)

Dage: Alkohol - popití vína, dobrá nálada u toho, mohou způsobit i dobré věci. I víc jak 10 případů. Může to čemusi dopomoct. Vím z praxe. Ale fakt vopatrně. "Pi jako koza. Ta ví, kdy má dosť."

kacarovi3

Alkohol také neodmítám ale jen do nálady,když je doba oslavy a nikam se s autem nejede.Opíjet se není křesťanské.Je to vlastně odmítnutí Boha - jsme jeho nástrojem.

Pavel Husák (yetti)

S tím nástrojem, to se mi taky líbí

Zobrazit 15 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio