Právo na užívání hrobu skončilo

19. 6. 2014 17:17
Rubrika: stalo se

Těžký den v práci. Po práci těžká nálada. Jdu na hřbitov utřídit myšlenky. Těžká nálada hned odchází, mám pocit, jako bych se z bitevního pole přesunul do cílové rovinky. Je tu klid, jsem tu sám. Tak tady jsou ti, co už boj mají za sebou. V duchu se modlím k těm všem v cíli, aby se modlili (nebo se tomu říká přimlouvali?) za nás, co tu ještě bojujem. Modlím se u hrobu svých předků, aby se přimlouvali za nás, své potomky. Procházím mezi hroby. "Vzpomínáme", "Buď vůle tvá", "Já jsem vzkříšení a život", "Vzpomínáme". Je pěkné vidět cíl celoživotního pachtění. Kamenný hrob a na něm pár slov. Nic víc. Nakonec zůstane jen to duchovní - to, co nevidíme a teď to považujem za tak nedůležité a zbytečné. Zbytek je prach, kterému teď ale věnujem TOLIK našeho času. Investovat čas do toho, co nevidíme je TAK těžké - člověk tak nějak přirozeně nedůvěřuje tomu, co nejde vidět. Jen škoda, že se k těm neviditelným věcem řadí i Bůh. Je těžké věřit, že pro nás ten neviditelný chce dobro, když člověk věří ve své plány a cestu za štěstím si podle selského rozumu lajnuje sám. Kolikrát jsem už věřil, že mám pravdu já a on se plete. Jdu zpátky k autu a je mi těžko. Je mi líto hříchů. Jdu kolem nějaké cedulky a přichází myšlenka, abych si ji přečetl. Je to papírový vzkaz připíchnutý na klacku u rozpadlé kamenné hrobky. Stojí tam: "právo na užívání hrobu skončilo". A nějaké povídání o nezaplacení každoročního příspěvku za užívání hrobu. Uvědomuju si, že pro nás křesťany právo na užívání hrobu fakt skončilo. Ne nezaplacením příspěvku, ale naopak zaplacením za naše hříchy. Už se nemůžem dál válet v hrobech. Nemáme na to právo a žádné výmluvy nás nezachrání. Na to je pozdě. Už bylo zaplaceno - na dřevě kříže. Je třeba vylézt ven z ulity a žít. A když padnem, tak zase vstát a pokračovat v cestě. Opouštím hřbitovní zdi a vycházím na nový úsek trasy, který vede domů. Je čas na život.

Zobrazeno 2112×

Komentáře

jjkohoutek

Ten je dobrý ! :)

kacarovi3

Ondro,svým článkem narážíš na rozpor ve víře.Někteří křesťané věří, že duše spí u pohřbeného těla a čeká na druhý Kristův příchod,na vzkříšení těla i duše,na veřejný Boží soud živých i mrtvých.Druhá polovina křesťanů věří ve věčný život v Boží blízkosti,kde je láska a tam čekají na Boží veřejný soud,který ale předchází soud soukromí hned po smrti,kdy buše opouští tělo a je povolána k Pánu aby odpověděla svým prožitým životem na Boží klíčové otázky.Taková jsou mnohá svědectví o životu po smrti.Ondro,najdeš pravdu.Když budeš věřit v soud hned po smrti,vyznáš tím existenci vítězné církve a všech svatých.Budeš - li věřit,že duše odpočívá v hrobě a čeká na vzkříšení,budeš tím popírat vše,čemu katolíci věří.Zvláštní je,že katolíci věří v obě varianty,které se navzájem vylučují.Co na to ostatní?

Dage

Ja verim ve spolecenstvi svatych. Proto se k nim taky modlim, aby se za nas primlouvali. Jinak v clanku neresim to, co se deje po smrti s dusi, resim jen to, co se po smrti deje s telem - prach jsme a v prach se obratime - a problem vidim v tom, ze se casto chovame tak, jako bychom byli jen to hmotne telo bez duse...

kacarovi3

Jenže katolíci i protestanti věří v ten horor,že když nastane druhý příchod Krista,prach z kostí se spojí v kostru,která se obalí masem a kůží a hroby se otevřou.Vzkříšení vyjdou z hrobů se zdravým novým tělem a nastane tisícileté Boží království.

Anicka

Proč by to měl být horor? Já myslím, že to nemusí být jako ve filmu, kde bude někdo sledovat, jak se kosti obalují masem a pod. Myslím, že Toho, který stvořil člověka, podceňujete. To všechno, kdy se atomy či ještě menších částečky původního těla zemřelého člověka opět spojí a vytvoří tělo znovu, jak bylo původně naprogramováno, může být okamžik sotva okem postřehnutelným. Hroby se mohou otvírat taky jen obrazně, důležité je, že se každý člověk, který kdy žil, připojí k tomu velkému shromáždění, k soudu Boha nad lidstvem. Horor to bude pro toho, kdo uslyší z Božích úst: "Pryč ode mne ....."

Anicka

A ti, co si myslí, že duše spí vedle těla? Která církev tomu věří, na tu spící Šípkovou Růženku? Kdyby se podívali do bible, tam je řeč o tom bohatém člověku a žebrákovi u jeho dvěří. Bohatý člověk zemřel a dostal se do pekla, a komunikuje s Abrahámem, Žádá ho, aby před podobným neštěstím varoval jeho bratry, nebo aby poslal žebráka, aby mu ulehčil v jeho trápeních. To jasně podporuje teorii, že duše jde k osobnímu soudu hned.

meloun

"Už se nemůžem dál válet v hrobech." Výborný článek!
Myslím, že autorovi nejde o to, co přesně bude duše dělat po smrti těla, nýbrž o to, že se často chováme tak, jako kdyby duše zetlela už s tělem. Osobně jsem o teorii spaní duší vedle těl nikdy neslyšela, udivuje mě, vždycky jsem měla za to, že duše se hned uvidí s Bohem a věřím tomu pořád. Ale o tom, co je po lidské smrti, se (jakkoli se zdá, že víme hodně) můžeme akorát dohadovat. Přitakávám Aničce a myslím si, že Bůh je větší než naše myšlenky a teorie.

LidiLidi

Kde duše přebývá "mezi" okamžikem smrti a Božím soudem, není pro náš pozemský život absolutně relevantní. Nějaké odkazy můžeme najít v bibli, to ano, ale pořád je potřeba vidět, že to jsme pořád schopní vnímat jen omezeně v prostoru a čase, který pro Boha není a pro duši již tělem neomezenou tomu tak taky nemusí být, tudíž je taky možné, že čas a prostor jí budou celkem jedno.

Mimochodem, pokud vím, v Bibli je řeč o těle oslaveném. Ale kde stojí řeč o materiálu? Bůh v tomto není omezen a myslím, že tyhle debaty mohou být zajímavé, ale pro spásu celkem k ničemu :-D Stejně bude všechno jinak, než si tady představujem.
"Co oko nevidělo a ucho neslyšelo, co ani člověku na mysl nepřišlo, připravil Bůh těm, kteří ho milují." (Kor 2,9)

Dage: Díky za hezký článek.

Dubnanka

V duchu se modlím k těm všem v cíli........krásné!

stb

Na co ty všechno nemáš čas :§ !

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio