Bůh není k ničemu

26. 9. 2014 16:45
Rubrika: ze života

Nechci psát zhrzelý článek o tom, jak mi Bůh nepomohl, když jsem chtěl. Když se zaměříme na dvojitý zápor v nadpise, uvědomíme si, že je to něco, co by se logicky mělo vynegovat - a mělo by to vlastně znamenat, že Bůh je ke všemu. Ale tak nějak nám ta Čeština nefunguje a v těchto případech nám nelogicky platí dvojitá negace tak, jako by tam byla jen jedna. To je první věc - neplatí pravidla logiky. Logika je součást stvoření - není dokonalá a Bůh není svázán jejími pravidly. Jasnou známkou toho, že logika je nedokonalá, je existence paradoxů - nelogických pravd. Nedokonalost logiky je taky odpovědí na spoustu ateistických argumentů proti Bohu - např. otázka, jestli Bůh může stvořit kámen, který by neunesl - pokud by nemohl, není všemocný. Pokud by kámen neunesl, taky není všemocný. Je to jen jedna ze slepých uliček logiky, ale Bůh stojí nad logikou a není vázán jejími nedokonalými pravidly. Vždyť i "jeden Bůh ve třech osobách" je paradox, který je mimo logiku - a je to základ naší víry. Joseph Ratzinger píše v Úvodu do křesťanství, že Bůh je povýšen nad jednotnost i mnohost: "Bůh stojí nad jednotným i množným číslem." a pokračuje: "Množná jednota, která roste v lásce, je radikálnější, opravdovější jednotnost než jednota » atomu«."

Jiný aspekt Boha, který není k ničemu je to, že Boha nemůžeme zařadit do některé z kategorií, které jsou nám v životě k NĚČEMU (v utilitaristickém smyslu) užitečné. Tím z Boha děláme vozítko pro naše tužby, čímž se z něj stává pouhý prostředek, který využíváme k dosažení našich cílů. Pokud je Bůh degradován na prostředek, leží cíl mimo něj - a my se od něj vzdalujem. Bono z U2 často zmiňuje větu, kterou mu řekl nějaký moudrý muž - "Přestaň po Bohu chtít požehnání pro to, co děláš. Hledej to, co dělá Bůh. To už požehnané je" (“Stop asking God to bless what you're doing. Find out what God's doing. It's already blessed.”).

Pokud někdo tvrdí, že Bůh není k ničemu, má tím většinou na mysli, že Bůh MU není k ničemu - tzn. nenašel pro něj vhodné zaměstnání v rámci svých tužeb - nemá pro něj využití. Otázkou však je, k čemu je Bohu takový člověk... 

Zobrazeno 2202×

Komentáře

slachmánek

Paradoxy nevznikají díky chybám v logice, ale ve špatných definicích... Bůh je nad logikou, ale celá naše realita už je pod ní, takže my logiku nedokážeme zpochybnit (teda obecnou logiku, logika konkrétního člověka zpochybnitelná je).

slachmánek

Uvedený paradox (Bůh a kámen) vznikl nejednotností autoreference.

ToB

S tím "nemožným" kamenem je to zajímavá hříčka. Může Bůh stvořit kámen, který by neunesl? K tomu např. tyto legrácky:
1. Ano, může. Ježíš (bohočlověk) taky neunesl jakýkoli kámen.
2. Ano, může. A tím kamenem jsme my. On naší vůlí za nás nikdy nepohne.
3. Ne, nemůže, právě proto, že se jedná o logickou nemožnost. Bůh nedokáže stvořit kulatý čtverec, protože to je objekt logicky nemožný. Bůh také nemůže ne-existovat nebo se dopustit hříchu.

Dage

@slachmanek: nepisu, ze paradox je chyba logiky.... existence paradoxu je krasnou vystrahou pro vsechny, kdo chteji redukovat realitu a pravdu na cisla binarni soustavy. Nemyslim si, ze je cela realita pod logikou - relativita a kvantova fyzika je dost nelogicka a trochu nam narusuje to zelezne chapani logiky o ktere jsme opirali realitu za Newtona...

@ToB: To jsou dost dobre odpovedi - akorat me na nich stve to prvni slovo - "ano, protoze..., ne, protoze... " ja bych nejradsi zarval: "Faul!"

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio