miliardy světů

29. 5. 2015 16:55
Rubrika: ze života

Pořád hledáme nějakou obydlenou planetu ve vesmíru, není ale třeba chodit daleko. Vždyť každý člověk je vesmír sám o sobě. Nebo přinejmenším svět. Má svou atmosféru i gravitaci. Někdy jsme rádi, když náš záchranný modul vylítává z atmosféry a gravitačního pole toho druhého člověka.

Většinou ale ne.

A to je právě to, co je někdy těžké si uvědomit - není těžké zatratit celou galaxii lidí kvůli momentálnímu průletu souhvězdím tupých a zlých hlav. Jsme vztahové bytosti, i náš Trojjediný Bůh je Bohem vztahu (on je od věčnosti Otcem ve vztahu ke svému jednorozenému Synu, který pak je od věčnosti Synem jen ve vztahu k svému Otci - § 240 katechismu). Pokud jsme obrazem našeho Boha, nutně musíme žít ze vztahu s Ním a s druhými lidmi.

A teď se dostávám k černé díře. Černá díra pohlcuje vztahy. Když se modlíme, naše modlitba jako raketa startující k Bohu většinou prolétává těsně kolem gravitačního pole černé díry. Černá díra jsou naše falešné představy o Bohu, které z něj dělají předvídatelnou a domestikovanou bytost tohoto typu:

nasypu do boha 15 min. modlitby = dám zkoušku, vyhnu se nepříjemnosti, atd. Opakuju dle libosti, dokud nezjistím ze statistiky, že stačí nasypat méně modlitby - pak snížím dávku. Pak zjistím, že ty zkoušky dám, i když se nemodlím nebo je naopak nedám, i když se modlím. To mi říká, že bůh je nepotřebný - používám ho tedy čím dál méně často. Po pár letech tohoto užívání boha dojdu k závěru, že bůh neexistuje.

A v tom mám absolutní pravdu, takový bůh neexistuje. Je to jen produkt mé fantazie, který celou tu dobu blokoval mé modlitby ke skutečnému Bohu. Je to černá díra, která pohltila mé modlitby.

Aby byl vztah vztahem, musí být obě bytosti reálné. Musí existovat. Nemůžu mít vztah s mou představou boha. To je jako mít vztah s hrnkem - dokonce ještě horší.

Jednou za čas bychom se měli snažit vymanit z gravitačního pole našich falešných představ, které mají tendenci různě sílit a svazovat nás. Ve vesmíru je ticho, které nám tu, na zemi, trochu chybí. Mlčet - nejen fyzicky, ale i v myšlenkách a v duchu, je výborná obrana proti falešným představám, kteréžto vznikají díky naší tendenci vytvářet si boha "na míru", šitého pro mé aktuální potřeby. Je to taky vcelku nutnost pro zaslechnutí dosud překřičených tónů, které nás povedou na cestě ke skutečnému vztahu k Bohem.

 

Zobrazeno 873×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio