Češi a cizinci = lidé a zvířata?

13. 4. 2016 9:46
Rubrika: stalo se

Konečně se mi poštěstilo mluvit s jedním Syřanem. Bylo mu tak 22 let, už od 18 let je na útěku kvůli válce. Úplně normální kluk, anglicky mluvil tak 3 x líp než já. Na útěku před válkou už prošel přes emiráty, Maďarsko, Rakousko. Chtěl do Německa, proto si v Rakousku koupil lístek do Berlína. K jeho smůle vedla trasa přes ČR. Už v Hodoníně ho z vlaku vytáhla policie a zatkla ho. Zabavili mu všechny peníze, osobní věci, a zavřeli ho do detence. Ta může trvat i rok a půl. Za den v detenci mu z jeho peněz strhnou 242,- Kč. Takže za půl roku vězení zaplatíte 43.560,- Kč. Ministerstvo vnitra vymyslelo geniální systém. Detence se platí samy a ještě na tom stát vydělá (nebo aspoň tolik neprodělá).

Detenční zařízení vypadá z venku jako Alcatraz. Všude ozubené dráty, na každém rohu strážce. Nehlídají tady ale nejhorší a nenapravitelné vrahy a zločince, jako v případě Alcatrazu, ale povětšinou normální lidi, kteří procházeli přes Českou republiku bez dokladů. To je podle zákona něco jako přestupek. Když se člověk podívá na sankce za jiné přestupky, vypadá to trochu nevyváženě - tu pokuta 500,- Kč, tu 5.000,- Kč. Za žádný přestupek vám nehrozí vězení. Natož vězení, ve kterém musíte ještě platit pobyt. Pokud by tomu tak bylo, byly by naše věznice přeplněné kvůli špatnému parkování. Já osobně bych tam v tuto chvíli určitě z tohoto důvodu pobýval taky.

Naše listina základních práv a svobod říká, že lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. V praxi ale vidím něco jiného - cizinci mají méně práv. Neumí česky a nemohou se proto bránit. Proto je bezdůvodně zavíráme do vězení a bereme jim i tu zbytku důstojnosti, která jim zbyla. A kromě té důstojnosti jim vezmeme i peníze, k čemu by jim byly? Jsou v Česku a spáchali přestupek, když tu přišli bez papírů, takže dobře jim tak. Nějaká presumpce neviny platí zase jenom pro nás, Čechy.

Ne že bychom popírali naši ústavu - prostě jenom nepovažujeme cizince (aspoň ty chudé) za rovnocenné lidi. A to v 21. století. Měli bychom se omluvit všem barbarům napříč historií, že je nazýváme barbary.

Vyvstává závažná otázka – koho my Češi za lidi vůbec považujeme?

Kromě těch, kdo sdílejí náš jazyk pouze ty, u kterých je to pro nás výhodné. Čili bohaté cizince. Nedávná pompézní návštěva čínského prezidenta nenechává žádné pochyby. Chudé cizince za lidi nepovažujeme. Jsou sice něco víc než zvířata, ale méně než my, Češi.

Čechy čechům. Howgh.

Zobrazeno 2876×

Komentáře

Dage

Ahoj Káčo, díky za odpověď :-) jen dodám,proč se cizinci taky se v Česku necítí bezpečně. Nenávistné projevy politiků povzbuzují zejména ozbrojené složky ke zneužívání moci a k šikaně lidí, kteří jsou evidentně v nouzi. A tak jediné zkušenosti, které mívají uprchlíci z Maďarska nebo Česka jsou ty, že je hned bez nějakého vysvětlení zavřou a nedají jim ani vědět proč a na jak dlouho (proč by se zdržovali s tlumočníkem? Stejně je nikdo nekontroluje a prezident je za to ještě pochválí...), v horším případě se setkají i s násilím. Každý by utíkal jinam. Každý den v Česku díky médiím a "představitelům" roste strach a nenávist vůči uprchlíkům. Je jich u nás aktuálně cca 60 a skutečně nepředstavují z hlediska bezpečnosti žádný problém.Česko svým přístupem navíc porušuje mezinárodní závazky.

katey

Odpovědí na Vaše otázky může být spousta. K tomu domu příklad - vyměnili lepší dům za horší, práci tím neztratili, z toho tedy žijí.
Rodině to opravdu pomoci může, důvodem je třeba udělení azylu za účelem sloučení rodiny.
Nevím, řekla bych, že toto téma vyvolává spoustu otázek. Ale podstatné může být asi to, že jsou lidi jako my. Rozdíl mezi námi je ten, že v jejich zemi je válka. Díky Bohu, že my si můžeme vybírat, zda budeme hrát roli odmítajícího či přijímajícího. Mám pocit, že obecně něco a někoho přijmout je těžší...ale vede to k lásce...k Bohu.

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio