Automat na modlitby stále chybí

2. 1. 2017 0:10
Rubrika: stalo se

Mnohokrát v životě jsem byl přesvědčen, že modlitba funguje. To ve chvílích, když se povedlo to, o co jsem Boha prosil. A mnohokrát jsem si naopak myslel, že modlitba nefunguje. To zas ve chvílích, kdy jsem rubal jeden růženec za druhým a z vrchu jsem se dočkal jen ignorace a všechno za co jsem prosil šlo totálně do háje. 

 

Strašně bych si přál, abych mohl mít automat, do kterého nasypu určitý počet modliteb, kterými "zaplatím" své prosby, aby byly vyslyšeny - když je to maličkost, bude to "levné", když to bude velká prosba, bude to dražší.

Ale modlitby fungujou úplně jinak, než si často představuji, je to mimo obchodní chápání. Modlitba prostě není transakce.

Moje očekávání jsou často scestná proto, že zapomínám, co to modlitba vlastně doopravdy je. Je to dialog. POZOR! Není to monolog! A ty moje časté monology typu "otčenášjenžjsinanebesíchposv..." mají s dialogem asi tolik společného, jako kdybych na setkání s kamarádem vychrlil: "čaufrantojaksemášjásemámdobřepěknějsmesipopovídalitakčau." Asi by hleděl, ale odešel bych dřív, než by stačil cokoliv říct. Modlitba má být rozhovor s Bohem a rozhovor nelze vést tak, že ani nemám v úmyslu druhého oslovit a nedám mu prostor ke slovu. Je dobré uvědomit si, že i dlouhý monolog je pořád jen monolog. Bez vnitřního nastavení na dialog nám chybí v autě motor a daleko s ním nedojedeme.

 Abychom dali Bohu prostor ke slovu, je nutné najít vnitřní ticho. Vyprázdnit všetečné myšlenky a soustředit se jen na své bytí. Když nejprve takto otevřeme zarezlá vrata svého srdce, pak teprve má smysl se modlit, oslovit Boha, rozjímat v tichu nebo třeba otevřít Bibli a nechat se oslovit. 

V tom dialogu bychom teprve mohli Bohu předložit své prosby tak, aby je skutečně slyšel (protože teprve teď máme v úmyslu jej skutečně oslovit).

Bůh pak naše prosby slyší, ale to ještě automaticky neznamená, že je vyslyší. Dialog je totiž taky o tom, že neupíráme Bohu právo říct "NE, tuto prosbu nevyslyším.", aniž by nám musel zdůvodňovat proč. Vést dialog je proto náročné. Dialog také nikdy nemůže skončit podle našich představ - jestli víme předem, jak dopadne, skoro určitě vedeme monolog s nějakou svou představou a chybí nám skutečná otevřenost.

Bože, pomoz mi vést dialog s Tebou. Jsem jak rádio, které nechytá signál a když ho náhodou chytne, rychle se zas pro jistotu rozladí, aby mohlo žít podle vůle své a ne podle té Tvojí (ta je vždycky méně pohodlná a více náročná).

 

Zobrazeno 942×

Komentáře

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio