Život je pokojnější, když hřešíme

11. 4. 2017 19:19
Rubrika: úvahy

Jsme křesťané do pohody, protože nic jiného neznáme. Unést tíhu života je strašně těžké. Zvlášť ve chvílích, kdy jsme vystaveni extrémním situacím. Často je mnohem lehčí zalhat namísto sdělení pravdy. Často je lehčí vymlouvat se. Často je lehčí si na někom vybít špatnou náladu, než ji nést v sobě. Nespravedlnost je taky těžké nést, aniž bychom ji rozdávali dál. Prostě ať se děje co se děje, snažíme se zlo a utrpení, které nás potkají, okamžitě nějak eliminovat. A to většinou tím způsobem, že to posuneme někam dál. Na někoho jiného nebo tím, že nějakým způsobem zhřešíme. Ať už propadneme čtvrthodince nenávisti nebo lžeme jako když tiskne, získáváme tím klid. Ale není to svatý klid. Je to naopak zdánlivý klid, pokoj od zla. Nesvatý pokoj. Je to odměna za hřích. Je to našich třicet stříbrných, odměna za zradu Krista.

 

Náš život bez Krista a s hříchem je velmi pohodlný, jednoduchý a velmi plytký. Zkonzumovat život je dnes tak jednoduché. Jednu dobu jsem upadal do existenciální deprese, když jsem z okna bytu viděl na vstupní brány supermarketu. Každé ráno se sjely stejné babky na lov - nakoupit, sníst, vyloučit. A jediné, co se na životě mění, je leták se slevami. Za radostnou zvěst (evangelium) je považována třeba 50 % sleva na šunku.

Na stránkách české televize visí informace, že obsahuje 3918 dní online vysílání. To je dost na 20 let života (když přičteme spánek). A je to jen jedna z mnoha televizních stanic.

Máme takřka neomezené možnosti, jak zkonzumovat svůj život. Snad nikdy v historii lidstva to nebylo lehčí.

Naštěstí existuje jedna věc, která je ještě jednodušší, než zkonzumovat svůj život - modlitba. Jde ji realizovat i tam, kde nedosáhnou moderní technologie nebo sítě supermarketů (nebo jakékoliv jiné sítě hříchu, do kterých se zamotáváme). Modlit se dá ve vesmíru, pod vodou, bez signálu, v polospánku nebo polovědomí, a to až do poslední setiny našeho života. Musíme jen chtít. Bůh nás zve k dialogu. Náš monolog bez Boha je jen prázdnota a marnost. Když žijem v dialogu skrze modlitbu, nemusíme mít z ničeho strach. Náš život pak směřuje k naplnění a ne k prázdné konzumaci..

Zobrazeno 1027×

Komentáře

Šarče

Název je zavádějící, ale článek skvělý ! 😊

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio