Kdo neumí vidět dobro, neuvidí nebe

13. 6. 2018 17:03
Rubrika: úvahy

Úvod do problematiky PP

Žijí kolem nás. Jejich přítomnost si silně uvědomujeme - dá se totiž ignorovat stejně lehce, jako bolest zubu. To znamená vůbec.  Dokáží nás nakazit spolehlivěji, než ty nejinfekčnější viry a bakterie. Hledají špatné ve všem a nalézají jej. I tam, kde není. Jsou to profesionálové - jso to profesionální pesimisté (dále jen "PP").

Poslední dobou jsem s nimi byl párkrát konfrontován. Dokonce jsem se i párkrát sám nakazil. Můj den pak nestál za nic. Neuměl jsem se radovat ani z dobrých věcí. Po zbytek dne ze mě byl (naštěstí dočasně) neprofesionální pesimista (dále jen "NP"). A každému jsem to neváhal dát poznat. Je těžké narazit na PP a přežít zbytek dne s dobrou náladou.

Stručná charakteristika PP

PP na těch nejradostnějších věcech a v těch nejradostnějších situacích dokáží vidět jenom to špatné. Ale tou provozní slepotou to nekončí. Mám pocit, že PP jsou mnohem mocnější, než aby uměli jen hledat a nacházet zlo. Oni totiž umí i aktivně vysávat radost a dobro. PP se chovají jako mozkomoři - připlachtí v temné atmosféře, otevřou chřtán a začnou sát dobro a radost (a zvrací špatnost a zlo). Okolí je hned chladnější a neradostnější. Jeden PP dokáže naráz vysát radost klidně i z 20 lidí. Záleží jen na povaze a typu společenství, do kterého připlachtí. A většinou se nezdráhá mluvit a zdráhá se mlčet. Infikované společenství lidí se pak ve větší nebo v menší míře začne proměňovat v NP. Záleží jen na imunitě. A někdy i na tom, zda má někdo odvahu odporovat tomu proudu špatností, které z PP proudí.

O účinné taktice proti PP

Postavit se PP otevřeně na odpor ve chvíli jeho útoku vyžaduje notnou dávku optimismu, odvahy a vytvrvalosti. Asi i trochu naivity. Zkušenosti jednoznačně vypovídají o tom, že debata s PP je jako hydra, které tam, kde useknete jednu hlavu, narostou dvě nové. Prostě je to dost těžká práce. Jednou z možných cest (pokud máte dost energie) je měnit témata a příklady pozitivních věcí takovou kadencí, že PP prostě nestihne reagovat na všechno. Je to takový pokus porazit hydru tím, že za každé dvě narostlé hlavy jí urazíte čtyři. Pokud vám ale v půlce dojdou síly, hydra vás sežere.

Úplně nejvíce se mi osvědčilo mlčet a ve vhodnou chvíli utéct. Pokud nelze útěk realizovat fyzicky, pak alespoň duševně.

Jak zachránit lidi proměněné v PP

Lidi proměnění v PP si o sobě myslí, že jsou v pohodě a že žádnou pomoc nepotřebují. Nebo aktivně aplikují svou mozkomorskou schopnost a jakýkoliv vlastní nebo cizí návrh na pozitivní změnu sebe samých předem odsoudí k nezdaru. Takže stručně řečeno - lidi, kteří jsou už dlouho proměněni v PP, si většinou nechtějí nechat pomoct. Proto se jim mnoho pomoct nedá. Myslím si, že u lidí, u kterých to pokročilo tak daleko, že se z NP stali PP, je nutná buď odborná pomoc psychologa, psychiatra, nebo zázrak. My jim můžeme pomoct asi hlavně modlitbou. A tím, že jim nebudeme přitakávat a nenecháme si vzít radost.

Nebe a PP

Tento článek píšu, protože včera večer jsem si velmi silně uvědomil, že kdo neumí vidět dobro, neuvidí nebe. Proto je nutné se to naučit, dokud je čas.

Zobrazeno 1276×

Komentáře

MarunKa1

V rubrice máte napsáno : divné přemýšlení. Mě se to zdá jako dobré přemýšlení:). Buďte optimista:-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio