Životy svatých - doporučené knihy

18. 7. 2018 17:41
Rubrika: ze života

Životy svatých jsou pro mě častou motivací trochu kopnout do vrtule a odstranit alespoň trochu vlažnosti, kterou jsem prostoupen.

Skoro nikdy mi ale nějak výrazně nepomohlo přečíst si jen životopis nějakého světce. Lepší jsou přímo nějaká díla daného světce, které nám je přibližují více. Je to ale dost náročná četba, na kterou je nutno vyhradit notnou dávku soustředění a času.

Nejvíce mi v tomto ohledu vyhovují historické romány o svatých. Čte se to samo a ještě je to užitečné. Proto bych chtěl všem doporučit následující skvělé romány (nejsou to takové ty přesládlé):

Úmluva

Úžasný román o Abrahamovi, který napsala Zofia Kossak-Szczuka. Starověký Ur vyvstává před očima, letopočet se počítá od potopy světa a Abram činí těžké rozhodnutí a odchází ze svých jistot do velkých nejistot. Kniha se dá přečíst jedním dechem.

 https://www.databazeknih.cz/knihy/umluva-102580

 

Jeremjáš

Román o Jeremjášovi, který napsal Franz Werfel. Do doby, než jsem četl tuto knížku mi tento prorok skoro nic neříkal, nebyla tedy nijak zatížena moje představa o něm, protože jsem si ho nijak nepředstavoval :-) Je to parádní román, který popisuje skoro celý Jeremjášův život (mimo jiné plný bitev o Jeruzalém) a krásně jsou vylíčeny veškeré dobové události. Skvělé jsou i dialogy, je tam několik opravdu silných momentů, ze kterých vyvstává posvátno.

 https://www.databazeknih.cz/knihy/jeremjas-19413 

Píseň o Bernadettě

Další skvělý román o Bernadettě Soubirousové, který byl napsán opět Franzem Werfelem. Zajímavý je i motiv, který vedl Werfela k napsání tohoto románu. Když během druhé světové války jakožto Žid utíkal z Francie před nacisty, procházel přes Lurdy. Před jeskyní v Lurdech slíbil, že jestli vyvázne z nebezpečí a podaří se mu utéct do Ameriky, napíše knihu o Bernadettě, a to dříve, než se pustí do nějaké jiné práce. Z nebezpečí vyvázl a uvedená kniha je výsledkem jeho práce.

https://www.databazeknih.cz/knihy/pisen-o-bernadette-19412 

Longinovo kopí

Historický román o římském vojákovi, který probodl Kristovi bok. Jedná se o knihu, která se čte výborně, je velmi propracovaná a originální. Napsal ji Louis de Wohl.

https://www.databazeknih.cz/knihy/longinovo-kopi-193935 

Tiché světlo

Román o Tomáši Akvinském, který napsal opět Louis de Wohl. Je to opět velmi čtivá kniha, která obsahuje celou řadu vedlejších příběhů a nejrůznějších zvratů. Přiblíží tohoto světce velmi originálním způsobem (a to bez výrazných citací jeho děl).

https://www.databazeknih.cz/knihy/tiche-svetlo-265968 

Nepokojný plamen

Zase Louis de Wolh, zase skvělý příběh, tentokrát o sv. Augustýnovi. Úžasná kniha, starověké Kartágo mi díky této knize téměř vyvstalo před očima. Je to také zejména tato kniha, která mě s manželkou vedla k tomu, že jsme zvolili právě sv. Augustýna za patrona našeho syna :-) 

https://www.ikarmel.cz/produkt/nepokojny-plamen 

Dobývat nebe

Opět Louis de Wohl (on se na ty romány o světcích zaměřoval, bohužel do češtiny je jich přeloženo jen 5 z jeho rozsáhlého díla), tentokrát o sv. Kateřině Sienské. Tuto knížku jsem měl docela problém sehnat, a jelikož se mi nechtělo číst slovensky, musel jsem si koupit e-knihu. Je to opět velmi čtivý román, který mě přiměl ke koupi další knihy - Dialog - přímo od sv. Kateřiny Sienské.

https://www.ikarmel.cz/produkt/dobyvat-nebe 

Svatá Jana z Arku

Naposledy Louis de Wohl - toto je krátký román o sv. Janě z Arku, který se opět čte výborně a dává základní povědomí o této známé světici.

https://www.databazeknih.cz/knihy/svata-jana-z-arku-141108 

Stín otce

Skvěle napsaný román o sv. Josefovi. Je zde i výborně vykresleno kulturní pozadí a všední problémy, které byly na pořadu dne před dvěma tisíci lety.

https://www.paulinky.cz/obchod/produkt/Stin-Otce.html 

 

P.S. - Nejvíce zadarmo se čtou knihy od Louise de Wohla, Franz Werfel je náročnější. Ostatní autoři jsou někde mezi Wohlem a Werfelem :) 

Zobrazeno 2160×

Komentáře

Hippy

Některé jsem četl.jsou sice dobré,ale domnívám se,ze na hlubinu duch.života uplne neprivedou.je to beletrie,chybi tomu cosi hlubokého.

Dage

No ty knížky jsou samy o sobě hlavně odpočinková záležitost, ale obsahují spoustu podnětů pro modlitbu a meditaci. A taky pro konfrontaci svého života (v různých situacích) s životem konkrétního světce. Je to i investice do budoucna. Člověk získá větší vztah k některým biblickým a církevním skutečnostem. Duchovně z toho může profitovat později (např. až se bude modlit :) ).

Hippy

Já nevím. Četl jsem třeba Tiché světlo. Skvělý román, ale z větší části historický; je tam možná dohromady 20 stran nějakého textu vztahujícímu se k Bohu. Přečetl jsem, řekl si, že je to skvělé, ale za pár dnů z toho nezbylo nic. Jen pocit, že jsem přečetl pěknou knížku. A to si právě myslím, že je málo. Nějakých podnětů tam skutečně nebylo moc, co bych si nějak extra vztáhl na svůj život. Když to třeba srovnám s opravdu hutnou literaturou typu Buď mým světlem o Matce Tereze nebo třeba s něčím od Jana od Kříže nebo Terezie z Lisieux, tak to je zcela odlišná palba :-)

Dage

no taky záleží, k čemu to vede... s hutnou literaturou se zrovna Tiché světlo srovnávat nedá, ale taky záleží, k čemu to vede - třeba Dobývat nebe od De Wohla mě přivedlo k zakoupení a četbě Dialogu, což je taky jiná palba :) A kdyby Tě četba Tichého světla přivedla třeba k četbě Teologické Sumy od Akvinského, asi by to taky byla palba :-D a zkus třeba přečíst toho Jeremjáše, to je taky hutnější... můžu Ti ho půjčit.. :)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio