Nedostatek komunikace vede k nepřátelství

12. 5. 2019 11:48
Rubrika: ze života

Se svým kolegou vedeme takovou menší právnickou firmu. Ten kolega je zároveň můj výborný kamarád. V pracovních věcech se skoro se nehádáme, protože každý máme dost své práce. kterou zpracováváme samostatně. Nedávno jsme však řešili velký problém. Když jsem se rozhodl udělat z mého pohledu objektivně dobré manažerské rozhodnutí (týkalo se zaměstnanců), nelíbilo se mu to a chtěl moje rozhodnutí zvrátit. Svůj nesouhlas mi sdělil takovým způsobem, že mě pěkně naštval. To mě zatvrdilo a udělal jsem několik (zase z mého pohledu objektivně správných) navazujících rozhodnutí, o kterých jsem ho neinformoval. Tak se zase ještě víc naštval on.To se táhlo několik týdnů, dokud jsme oba nebyli vzteky rozpálení doběla. Naštěstí jsme oba rozumní, tak jsme si sedli a vyříkali jsme si, co koho štve. Při tom jsem si uvědomil, že nevěděl vůbec nic o důvodech mého rozhodnutí. Já jsem tak nějak vyšel ze své zažité představy, že každý ví zhruba to samé, co já, a proto je nějaké předávání informací zbytečná ztráta času. Když se teď kolega konečně dozvěděl důvody mého rozhodnutí, byl pro stejné řešení, jako jsem přijal. Tak jsme konečně zjistili, že celý ten problém byl jen fiktivní, a byl způsobený ryze nedostatkem komunikace.

 Přijali jsme hned i řešení - už nikdy nechceme podobnou situaci zažít, a proto se od té doby pravidelně nejméně 1 x týdně setkáváme a řešíme veškeré provozní záležitosti - nemáme většinou předem připravený nějaký program, ale hlavně o všem komunikujeme a sdílíme veškeré informace. To jsme předtím nedělali, i když jsme prakticky celý den seděli v jedné kanceláři - každý měl neustále dost své rutinní práce. Při našich setkáních má taky zásadní význam změna prostředí - setkáváme se v čajovně a cítím, že právě to neformální prostředí a dobrý čaj nám pomáhá uvolnit se a začít přemýšlet a mluvit v trochu jiných dimenzích než v zajetí šablonovitých myšlenkových pochodů spjatých s naší kanceláří. Přínosy těchto setkání jsou už po pár měsících obrovské, a jsme oba happy. I přes návaly práce a různá soudní jednání zůstává naše neformální setkání v čajovně jedním z nejdůležitějších momentů pracovního týdne.

Na výše uvedené situaci jsem si uvědomil, že nedostatek komunikace je strašně častým důvodem pro vzájemné odcizení a pro vznik nepřátelství. Včera jsem četl v jedné knížce velmi podnětnou myšlenku:

"Nedostatek komunikace plodí nedorozumění. Nedorozumění plodí obvinění. A nevyřešené obvinění vždy vede k určité formě nepřátelství"

Moje nedávná zkušenost tuto myšlenku zcela potvrzuje. No a když jsem se nad tím zamýšlel ještě trochu víc, došlo mi, že ve vztahu k Bohu je to taky strašně často můj problém. Příliš často se mi stává, že s Bohem nejdřív nekomunikuji (nemodlím se nebo se modlím špatně), pak mu přestávám úplně rozumět a jsem na jiné vlně. Z nedorozumění vzejde to, že ho začnu tak nějak více nebo méně vědomě obviňovat z různých negativ v mém životě. I když se pak třeba modlím, tak ty modlitby nejsou úplně upřímné kvůli tomu, že ho nepouštím do všech částí mého života. A právě v té části mého srdce, kde ho nepustím, bývá schované obvinění a nepřátelství vůči Němu.No a dokud to obvinění Boha nestáhnu a nevyznám jako svůj hřích, chovám k němu určitým způsobem negativní, nepřátelský vztah. 

Pokud mám výše uvedený problém v komunikaci ve vztahu s Bohem, který je dokonalé Dobro a Pravda, budu mít stejný a ještě horší problém se vztahem ke všem lidem i sám k sobě. Bude to o to horší, že já a okolní lidé jsme všichni hříšníci, kteří opravdu nejsou dokonalí. 

Základní problém je v komunikaci, v modlitbě k Bohu. Ze svých zkušeností z práce jsem zjistil, že hodně pomůže změna prostředí - i při modlitbě. Pokud se modlím v prostředí, které mě už samo o sobě štve a v čase, kdy už jsem měl být dávno někde jinde, tak taková modlitba nemá ty nejlepší předpoklady pro to, aby se vydařila.

Naopak, pokud trochu zauvažuji, jak si zpříjemnit prostředí a vyhradím si svůj čas, bude mi modlitba skutečně příjemná a milá. A to se odrazí v mém vztahu k Bohu..
 

Zobrazeno 1291×

Komentáře

Dáška Mojžíšová

Pecka článek a potvrzuji podobnými zkušenostmi. Díky! :)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio