Odměny Ducha Svatého

22. 7. 2019 23:16
Rubrika: ze života

Duch svatý bohužel nedává žádné odměny. Opravdu vůbec žádné pro nás nemá. A to se můžeme snažit neskutečným způsobem. Můžeme střílet růžence jeden za druhým a postit se týdny. Stejně žádnou odměnu nedostaneme. Vůbec žádnou. Opravdu nic. Je to marné. Zkusil jsem to mnohokrát.

Často jednám, jako bych nebyl vykoupený. Jako bych se potřeboval ještě "dovykoupit" sám svým úsilím. Jako bych si potřeboval koupit i duchovní dobra. Často chci křečovitě získat duchovní odměny směnou za své zásluhy. A jsem zklamaný, když to nejde.

Možná je čas udělat krok stranou. Nezáleží na počtu růženců, pravidelnosti modlitby ani na počtu „dobrých skutků“. Dokonce nezáleží ani na tom, kdy jsem byl u zpovědi. 

Pokud si něco nezasloužím, nedostanu odměnu. A Duch svatý rozdává něco, co je naprosto nezasloužené. Proto se to nazývá dary. Nefunguje ten přirozený vztah směnného obchodu, který mám tak silně zafixovaný v myšlení a v představách.

Přes úsilí, tak jak ho běžně chápu, vede cesta k odměnám. A naopak přes úsilí nevede cesta k darům. U daru je jedno, jak moc o něj usiluji - stačí jen přijmout. Proto může být špatně chápané úsilí o duchovní dary překážkou v jejich přijetí.

Měl jsem docela problém s pochopením toho, co sv. Pavel napsal v 1 Kor 12, 31: „usilujte o dary lepší“. Když slyším, že mám o něco usilovat, tak se snažím zasloužit si odměnu a ne přijmout dar. Je to něco za něco - moje úsilí (ať už fyzické nebo psychické) vyměním za nějaké dobro. 

Problém byl v tom, že „úsilí“ v mém pojetí bylo naplněno úplně jiným obsahem, než původní slova sv. Pavla Korinťanům. V Řečtině je místo slova „usilujte“ slovo ζηλοῦτε, které může být přeloženo také jako „hořet nadšením“ či „opravdově toužit“ (Původ a význam řeckého slova jsem čerpal z http://www.greekbible.com/ ). To mi obrovsky obohacuje české sloveso „usiluj“. A hodně mi to pomáhá udělat úkrok stranou a získat zpátky nadhled, když si čas od času zkouším svým úsilím něco od Ducha svatého "vysloužit".

Dar se totiž dá přijmout pouze se sklopenou hlavou, s pocitem, že dostávám něco, co jsem si ničím nezasloužil. A ani ničím nezasloužím v budoucnu. 


Bůh se mnou nechce obchodovat. Chce mi dát všechno, co potřebuji a nechce za to vůbec nic. Protože mě má rád a protože mě miluje víc, než já sám sebe (je těžké si to upřímně uvědomovat). Pokud budu mít srdce připravené k přijímání a budu prosit, budu obdarován.

Zobrazeno 2391×

Komentáře

suposlav

Skvělá úvaha!

Dáška Mojžíšová

Super! Děkuju za skvělý článek!! :)

Hippy

Ondro,fakt skvele.je pro nas tezke to tak přijmout. Pavel,myslim ze v rimanum, pise, ze jsme spaseni milosti, ne na základě skutku. Pokud by to bylo na zaklade skutku,pak uz to neni milost...

jjkohoutek

Bůh dá tolik, kolik chce člověk přijmout. Chtěj málo, dostaneš málo. Chtěj všechno, dostaneš všechno co můžeš unést.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio