Slyšet Boží hlas chce čas

20. 8. 2020 21:27
Rubrika: ze života

Snažím se slyšet Boží hlas. Být na něj vnímavý. A chtěl bych se podělit o to, co mi k tomu pomáhá. Je to totiž úplně jednoduché. Čím víc jsem s Ním, tím lépe poznávám Jeho hlas. Proto se snažím Bohu dávat svůj čas a být s Ním sám. Když píšu dát mu čas, nemyslím tím ty nejmenší a nejméně kvalitní odkrojky času, které v průběhu dne vzniknou. Nemám na mysli kousek času ráno, když spěchám do práce, ani úkrojek času večer, když už polospím. Ani kousek času před mší, když přijdu trochu dřív než musím.


Mám na mysli tučný, kvalitní, libový čas - tu nejkvalitnější část dne, kdy jsem v plné síle mentální i fyzické. A hodně času, protože na tuto činnost nejde spěchat. Samozřejmě je nutné to plánovat dopředu, protože takto libový, kvalitní čas přímo vybízí k tomu, aby byl zaplácnut něčím "užitečným" a "potřebným". Většinou je třeba trochu zabojovat, aby se tam ten čas skutečně našel. 

 

Kromě času je důležité místo. Zjistil jsem, že není dobré věnovat Bohu takto kvalitní čas na nekvalitním místě. I ten nejlepší čas může být špatným místem znehodnocen. Pro mě je nejlepším místem příroda, nějaké prostředí nevytvořené člověkem. Nejradši takový čas trávím někde u vody.

 

Když jsem na správném místě ve správném čase, je to vše, co potřebuji.

 

Dnes jsem takto trávil čas u krásně rozvodněné řeky. Já jsem tam byl kvůli Němu a On to věděl. Jeho hlas je (většinou) jemný, promlouvat může skrze cokoliv, proto potřebuji dost času pro to, abych se vnitřně zklidnil a vyhodil sám sebe z běžného rytmu. Nejde spěchat. Můj přijímač je srdce. Musím začít tím, že ho prozkoumám a vyčistím. K tomu mi pomáhá Boží slovo, kdy zkráceně vyznávám, že že skrze Ježíšovu krev mám smělost vstoupit do Boží přítomnosti:

 

Žd 10, 19-23: Protože Ježíš obětoval svou krev, smíme se, bratří, odvážit vejít do svatyně cestou novou a živou, kterou nám otevřel zrušením opony – to jest obětováním svého těla. Máme-li tedy tak velikého kněze nad celým Božím domem, přistupujme před Boha s opravdovým srdcem a v plné jistotě víry, se srdcem očištěným od zlého svědomí a s tělem obmytým čistou vodou. Držme se neotřesitelné naděje, kterou vyznáváme, protože ten, kdo nám dal zaslíbení, je věrný.

 

A zbytek nechávám plynout. Ještě nikdy se mi nestalo, že bych byl zklamaný nebo že bych litoval takto stráveného času.Naopak většinou lituji, kdy se mi nepovede tento čas "vydobýt" a kdy ho na poslední chvíli něčím "nutným" a "neodkladným" zaplácnu. Moje zkušenost je, že čím více s Ním jsem, tím lépe rozpoznávám Jeho hlas. 

Zobrazeno 733×

Komentáře

An09

děkuju!

suposlav

Skvělý článek, více takových!

Hippy

Ondro, skvele. Vnimam to stejne 👍 pro me je to nejdůležitější vec, od ktere se odviji vse ostatni - mit vztah s Nim...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio